Investeste in amintiri

Blog

De ce ajutoarele de la stat pentru HoReCa doar adancesc problemele turismului din Romania?

ajutoare horeca

ajutoare horeca

Astazi Ministerul Economiei a publicat pe site-ul ministerial lista dosarelor aprobate în schema de ajutor pentru HoReCa, fiind detaliate numele companiilor și ajutoarele de stat pe care le vor primi drept compensatie pentru scaderea cifrei de afaceri în anul 2020 fata de anul 2019, ca urmare a masurilor impuse de Guvern pentru combaterea pandemiei COVID-19.

Lista cuprinde 8369 de firme, carora ministerul le-a trimis deja contractele de finanțare din 26 noiembrie 2021 si poate fi verificata AICI.

Pana aici totul suna bine , dar daca luam la puricat lista firmelor ce vor beneficia de suma maxima aprobata ,si anume 3.940.800 lei (800.000 Euro) observam ca aceste ajutoare ajung la corporatii din domeniul petrolier sau la agentii de turism cu cifra de afaceri mai mica decat ajutorul primit .

Si de ce spunem ca aceste ajutoare adancesc problemele turismului romanesc ?Pentru simplul motiv ca Ministerul Anteprenoriatului si Turismului cheltuie putinii bani alocati acestui domeniu pe ajutoare inutile, in timp ce nu avem o strategie de promovare a turismului romanesc , nu avem campanii on-line,nu avem puncte de informare in zonele turistice, iar la targurile internationale de turism ne prezentam jalnic.

Standul Romaniei la targul de turism de la Dubai

Standul Romaniei la targul de turism de la Dubai

Revenind la problemele referitoare la firmele ce au primit aceste ajutoare, primul caz este al celor de la Omv-Petrom,care desi nu se incadreaza in categoria HoReCa, iar in 2020 au raportat incasari de 14 miliarde ron si un profit net de 328 milioane ron, cumva acestia au nevoie de inca 4 milioane ca ajutor de la stat. sursa dateRisco.ro

Incasari Omv Petrom conform Risco.ro

Incasari Omv Petrom conform Risco.ro

Un al doile caz, ar fi cei de la Hotelcon Services SRL, care conform datelor de la RIsco.ro dupa 3 ani cu incasari 0 si pierderi in fiecare an al existentei lor ca agentie de turism, primesc frumoasa suma de 800 mii euro ca ajutor de la stat.

 HOTELCON SERVICES SRL

incasari Hotelcon Services SRL conform Risco.ro

Si cu toate problemele reale din domeniul turismului, preturi exagerate pentru conditiile oferite, angajati platiti prost, servicii comparabile cu tarile africane, evaziunea fiscala, cei de la HORA (Asociatia propietarilor de restaurante) prin vocea lui Ion Biris (presedinte HORA) plang zi de zi dupa ajutoare de la guvern, desi nu au venit niciodata cu solutii viabile pentru problemele reale ale industriei turismului.

Leave a Reply